EST 1993......

 


2005 werd ik door een vriendin voor het eerst atend gemaakt op Suprelorin.
Zij had het weer van een Siamezen fokster, die het al een poosje voor haar katten gebruikte.
Mijn vriendin wilde het nu bij haar kater proberen (onze Ron Weasley) en ik was eerst extreem sceptisch, omdat het een soort van chemische castratie is en ik daar al wel genoeg narigheid over gehoord had. Maar toen ik informatie op internet opzocht, was ik erg verbaasd want er zijn geen enkele bijwerkingen!!! Het staat zelfs in de bijsluiter - "bijwerkingen: GEEN" Bij alle andere chemische catsraties word zo´n arm katerlichaam vol gepomt met vrouwelijke hormonen, maar dit Suprelorin-staafje geeft gewoon een seintje aan de hypophyse dat er al genoeg geslachtshormonen in het lichaam aanwezig zijn en gaat het lichaam zelf de productie ervan gewoon stop gezet! Je kunt het dus meer met een pijnstiller vergelijken, die werkt op dezelfde manier. Bovendien werkt het ook bij poezen!!! Nooit meer een baarmoederontsteking vanwege pilgebruik of té vaak krols zijn!!!

Dit staafje word onderhuids ingebracht, op dezelfde manier als een chip. Gelijdelijk aan lost het staafje dan op en geeft daarbij in intervallen de stof deslorelin af. Dat is een stof die door het lichaam zelf ook al aangemaakt word en verantwoordelijk is voor het reguleren van de geslachtshormoon huishouding. Het werkt bij katers 14 maanden en bij poezen 14 tot 18 maanden (hangt ook een beetje van het seizoen af). Drie dagen na het inbrengen van het staafje worden de poezen nog één keer krols. In sommige gevallen moet deze krolsheid onderbroken worden door haar nog één keer de poezenpil te geven. Drie dagen achtereenvolgend 10mg. Dan heeft de poes 14 tot 18 maanden ECHT rust en gedraagd zich als een echte castraat! Ze eten weer meer, krijgen een mooiere vacht, spelen, knuffelen, zijn rustiger - dus gewoon echt als een happy neuter! Hetzelfde geld voor de katers en ze stoppen ook met sproeien!!! De katers krijgen na toediening van het staafje ook eerst even nog een hormoon piek en bij hen duurt het net zoals bij een gewone castratie ca 6 weken, voor het echt werkt. Na 3 weken merk je al dat het wat minder gaat worden. Mocht die hormoon piek bij de kater té erg worden, kun je hem net als boven beschreven bij de poezen, ook eenmalig de poezenpil geven.

Hier mijn eigen ervaringen met dit staafje:

Onze Ron Weasley in Duitsland was het eerste "proefkonijn". Hij sproeide wel niet, maar hij liet de dames niet met rust en had dus ook niets anders meer in de kop ;o) Bij hem werkte het staafje 14 maanden lang, hoewel hij na 10 maanden alweer probeerde te dekken, maar daar kwam nog niets van. Hij werd weer voller, kreeg meer vacht en was totaal uitgebalanceerd qua karakter. Hij kwam weer meer knuffelen en het was een héérlijke rust in de kattengroep, omdat hij de dames niet meer als "sexobjekt" zag.
En toen hij weer kon dekken, heeft hij gewoon weer gezonde nestjes voortgebracht!!!

Daarna hebben wij onze Vicky op dit staafje gezet. Vicky is zo potent als een Siamees, was telkens krols en ook al was ze niet krols, plaste ze in huis. Ze is ook erg dominant naar andere katten toe - een beetje een etterbak ;o) Ik wist toen nog niet dat je sommige poezen een handje moet helpen met de pil, dus was ze nog meer krols na toediening van het staafje! Maar toen ik haar eenmaal de pil had gegeven (als boven beschreven) was het afgelopen. Ze plaste niet meer in huis en werd ook niet meer krols. Eindelijk kreeg ze eens wat vacht en het ging ook veel beter met haar in de groep!
Bij haar werkte het staafje 18 maanden en ze is nu net weer trotse moeder van 5 gezonde kittens geworden!!!
Om te voorkomen dat een poes permanant krols word, dient het staafje TIJDENS DE KROLSHEID gezet te worden! Dan gebeurt dit niet. Dat wist men in het begin nog niet.

Tegelijkertijd met Vicky hadden wij Arthur Weasley op dit staafje gezet. Hij was begonnen met sproeien en daar was ik natuurlijk niet zo blij mee! Dus - ook hij op het staafje ;o) Hij stopte met sproeien en werd weer de oude Arthur Weasley! SUPER gewoon!!! Bovendien kon ik op die manier voorkomen, dat hij met mijn andere kater Memphis ruzie om de meiden zou krijgen. En nog een voordeel - zo konden er ook geen ongelukken gebeuren, dat hij zijn eigen moeder dekt of iets dergelijks. Er was dus op dat moment maar één potente kater in huis! 14 maanden later heeft Arthur Weasley onze Bumsan gedekt en kwamen er 6 gezonde kittens. Hij heeft zelfs een paar buitendekkingen gegeven, met mooi resultaat! Hij was heel lang weer potent, zonder te sproeien - maar door al die krolse-meiden-voorjaars-prikkels is hij weer begonnen met sproeien. Nu heeft hij net weer het staafje gekregen en kan hij weer 14 maanden rusten, terwijl onze Memphis langzaam weer potent word…

Memphis was niet alleen begonnen met sproeien (ook al deed hij dat in véél mindere mate als Arthur Weasley), maar hij werd ook broodmager en had alleen nog maar de meiden in de kop. Het was gewoon zielig - geen tijd meer voor eten, knuffelen, spelen, noem maar op! Dus ook hij kreeg dat staafje. Hij stopte met sproeien, kwam weer aan (hij is nou weer stoepersdik!) en hij komt weer knuffelen en spelen en is SUPERHAPPY!!! Bij hem begint het langzaam weer uit te werken - hij krijgt alweer een beetje interesse, maar ik heb op dit moment geen poes voor hem, dus kan ik niet zeggen of hij alweer vruchtbaar is.

Prima had een nestje van 8 kittens gehad en ze was er nog steeds niet goed van bij gekomen. Ook haar hadden wij op het staafje gezet. Die pauze had ze wel verdient! 16 maanden later werd ze gewoon weer krols!

Onze Domino hadden wij ook op staafje en ook bij haar werkte het perfekt! Ze heeft altijd wel een mooi vachtje gehad, maar nog nooit zo mooi als nou! Bovendien liet ze zich eerder nooit kammen en nu vind ze dat niet meer zo erg! Gewoon omdat het een Happy neuter was ;o)))) Bij haar werkte het 15 maande. Inmiddels is ook zij alweer krols geweest!

Bumsan had door pil gebruik al een aantal keren aan baarmoederontsteking gehad. Ik kreeg haar met 8 maanden en toen had ze al 3 maanden de pil gehad en ook prompt een baarmoederontsteking! Dat wist ik op dat moment alleen nog niet! De katers vingen beiden constant achter haar aan, ondanks dat ze niet krols was (altijd een teken voor een verstopte baarmoederontsteking!!!) Aangezien ik haar eerst even goed thuis wilde laten voelen hiero, heb ik haar dus vrolijk de pil verder gegeven!!! Ik dacht gewoon dat ze telkens tegen de krolsheid aan zat te hikken! In totaal heeft ze al 4 keer een baarmoederontsteking gehad! Helaas was er op dat moment niet aan dat staafje te komen!!!! Haar enige redding- maar het was hier nog niet geregistreerd en wij hadden elke keer weer veel moeite om aan zo´n staafje te komen! Dus moesten wij haar maar weer laten dekken… Inmiddels heeft zij ook net het staafje en ze begint alweer op te fleuren! Nou krijgt ze eindelijk wat rust!

Sinds een aantal weken is dit staafje ook hier gewoon verkrijgbaar: "Suprelorin van Virbac". De DA`s staan er natuurlijk nog een beetje sceptisch tegenover, ook omdat het tot nu toe alleen is geregistreerd voor honden. Maar het word zelfs voor fretten gebruikt! In Utrecht doen ze daar al jaren studies mee. Als je een fret laat helpen, kan het zijn dat hij helemaal kaal word en ze krijgen dan ook vaak bijnierschors tumoren, waaraan ze dan overlijden. Het zijn hele gevoelige beestjes! Maar worden ze via dit staafje "geholpen", leven ze langer en worden ze niet kaal en krijgen ook geen bijnierschors tumoren! Bij teckels word het gebruikt om prostaat kanker te voorkomen! Veel teckels krijgen dat namelijk na de gewone castratie, maar niet als ze via dit staafje geholpen worden. Voor hele dure fok merries word het ook gebruikt. Maar hier benutten ze gewoon het feit, dat ze drie dagen later hengstig worden, om doelgericht te kunnen dekken (of kunstmatige inseminatie). Op die manier weten ze namelijk precies wanneer de merrie een ovulatie heeft. Anders zou zo´n dekking vaak mis gaan, omdat men niet het juiste tijdstip weet. Na de bevruchting word het staafje bij hen gewoon weer verwijdert. Aangezien het gewoon de lichaamseigen productie van geslachtshormonen onderdrukt, heeft het ook na langdurig gebruik geen nadelige effect op de gezondheit van het dier! In tegendeel - de dieren kunnen tussendoor elke keer weer een poosje weer op adem komen en daardoor gaan ze een langer leven tegemoet.

Dit staafje heeft trouwens nog meer voordelen. Heb je een kat die gecastreerd moet worden, maar door een ziekte of bijv. hartafwijking liever niet onder narcose gebracht kan worden, laat je hem gewoon via dat staafje helpen en rek je op die manier zijn leven nog een héle poos!

Dan komt er nog een heel belangrijk item bij:
Tegenwoordig zit je met een heleboel erfelijke afwijkingen bij onze noortjes - zoals bijv. HCM & PKD.
HCM komt vaak pas na 5 jaar te voorschijn en met PKD moet je ca 3,5 jaar wachten! Tegen die tijd zijn de katten meestal al veel gebruikt voor de fok en hebben ze HCM of PKD weer lekker verder verspreid! Doormiddel van dit staafje kun je de katten zonder nadelige gevolgen op ijs leggen, tot je zeker weet dat ze gezond zijn! Voor de PKD is dit gewoon echt een goede mogelijkheid om het weer uit het ras te krijgen! Want als je zeker weet dat beide ouders geen PKD hebben, zullen ze ook geen PKD kitten´s voortbrengen (mits je niet ik weet niet wat voor inteelt fokt!). Normaliter zou het voor een poes heel erg ongezond zijn zo lang te wachten met haar eerste nestje. Maar doormiddel van dat staafje loopt zij geen gevaar meer op baarmoederontsteking of vermagering door het vake krols zijn of eventuele pilgebruik!
De HCM blijft nog steeds een groot probleem, want ook al zijn de ouders negatiev, kunnen ze nog steeds HCM doorgeven… Men weet gewoon nog te weinig over de vererving…

Iedereen die mij kent, weet dat onze katers niet in een ren zitten maar gewoon deel nemen aan ons gezinsleven. Ze slapen ook bij mij in bed. En daarbij kan ik dus niet gebruiken als ze sproeien! Eerder moest ik de katers dan gewoon laten helpen en gingen ze mij voor de fok verloren. Dan keek ik altijd jaloers naar de fokkers, die hun katers gewoon in een ren hebben. Maar ik kan dat gewoon niet - zou er de hele dag voor staan janken - ik ben daarvoor gewoon veels te gek met hen. Nu dat staafje er is, kan ik ze gewoon even op ijs zetten en later gewoon weer met hen verder fokken. Zo heb ik ook de mogelijkheid meerdere katers "afwisselend" potent in huis te houden, zonder sproeierei! Ook onze Bumsan met haar baarmoederontstekingen had ik normaliter moeten laten helpen, wat dus nu niet meer nodig is vanwege het staafje!
En het allerbelangrijkst vind ik nog: Ze zijn zoooooooooooo veel gelukkiger door dat staafje!!!!

Update Februar 2009:

Inmiddels heeft ook Amicus het staafje. Gezet in Juni 2008.
Hij huppelt hier rond als een gelukkige gekastreerde kater.
Dus zitten op dit moment op staafje:
Arthur Weasley, Bumsan, Memphis & Amicus.

Update Mei 2009:

Nikita had het Dolly Parton Syndrom in een zeer extreme vorm!
Ze was op erg jonge leeftijd krols geworden en ik moest haar op een gegeen moment de pil geven.
Daardoor heeft zij deze vreselijke aandoening ontwikkeld.
Normaal gesproken moet men een poes dan meteen laten castreren, maar wij besloten in overleg met de dierenarts toch eerst de chip te proberen.
Nikita is weer volledig hersteld... Ob het nou daaadwerkelijk door de chip is gekomen, kunnen we niet met 100% zekerheid zeggen, aangezien in een enkele geval ook vanzelf weg kan gaan.
Maar ze is er niet slechter op geworden - er zijn katten die hieraan overlijden!

Arthur Weasley begint langsaam weer potent te worden...

Update Maart 2013:

de laatste update was in Mei 2009, dus beginnen we daar ook weer.

In September 2009 heeft Snoesje Suprelorin gekregen. Ze is weer precies na 14 maanden krols geworden, maar we hadden nog geen passende kater voor haar potent op dat moment.
Haar volgende nestje bestaande uit 4 prachtige kitten's werd geboren in April 2012. Amicus is de vader. In April 2012 had ook Nikita kittens van Amicus.

Nikita (die het dolly parton syndroom had gehad) had haar eerste nestje na 14 maanden Suprelorin in Augustus 2010. Amicus kreeg weer Suprelorin in Maart 2010. Bij hem werkt het standaad 18 maanden - net als bij zijn vader. Het eerste nestje daarna werd geboren op 23-01-2012. Amicus kreeg weer Suprelorin in Mei 2012. Icarus en Snoesje kregen ook Suprelorin in Juni 2012, en Bugatti in Juli 2012. We gaan verder met Suprelorin: In Maart 2013 met Jannik en Dolly.

Update Januari 2014

Onze kleine Dooley werd al met 6 maanden enorm potent! Ook hij kreeg Suprelorin en werd meteen weer een prettige huisgenoot...
Zijn broertje Smyril volgde een maand later...

Snoesje is inmiddels ook alweer krols geworden...

Wij zijn nog steeds enorm gelukkig over deze fantastische uitvinding! Alleen op deze manier kunnen wij onze dekkaters gelukkig houden in ons midden!!!

Ik hoor vaak dat katers die erg kalm en relaxed zijn als ze potent zijn iets langer nodig zijn tot het staafje uitgewerkt is. Dat zou men in zijn achterhoofd moeten houden, alvorens men in paniek raakt! IEDERE kat is nog weer potent geworden na Suprelorin. Zelf een Bengal kater, die de DUBBELE dosering had gekregen op een leeftijd van 4 maanden!!!! Is weer potent geworden! Maar aan de andere kant hoor ik veel verhalen van katers die ondanks Suprelorin nog nestjes verwekken (gezonde, grote nesten!!!). Let daar dus goed op. Dit gebeurd vooral bij katers die zonder suprelorin enorm potent zijn.
De eerste 6 weken na implanteren worden de katers NOG meer potent! Onze Icarus heeft nooit gedekt. Maar na 3 weken Suprelorin voelde hij zich mans genoeg en heeft hier 2! OOPS nestjes verwekt met Snoesje en Nikita... Amicus begint altijd weer te dekken na 10 maanden Suprelorin, maar dat resulteerd dan nooit in kitten's.
Zo is elke kater verschillend.

Aangezien ik zo veel artikelen over Suprelorin heb geschreven, die in veel talen vertaald zijn, nemen enorm veel mensen contact met mij op met vragen, maar ook met hun succes verhalen!
Maar ook als er problemen zijn, kloppen ze bij mij aan. Tot nu toe hebben we nog altijd de echte reden voor het probleem gevonden en dat was nooit Suprelorin.
Er zijn zelfs bij verschillende poezen nestjes geboren, die tijdens de eerste 3 weken suprelorin waren verwekt. Dat waren Ragdoll nestjes van 3-4 kitten's - allemaal gezond! De poes had dus tijdens de hele zwangerschap op suprelorin gezeten!

Een paar links over Suprelorin:

Peptech

ACC&D